NEFEL AUTOSERVICE

Dealer Service tegen Universele Prijs

Like us on facebook
Like us on facebook

5 vragen over Aircoservice

Waarom koelt uw airconditioning alleen werkelijk goed bij regelmatig onderhoud?

In tegenstelling tot andersluidende opvattingen is een airconditioning in de auto niet onderhoudsvrij. Via slangen en slangverbindingen kan er - door natuurlijke verdamping - jaarlijks tot 10% van het koudemiddel ontsnappen. Hierdoor wordt de koelcapaciteit al na relatief korte tijd minder.

Waarom is een slecht onderhouden airconditioning schadelijk voor de gezondheid?

Het interieurfilter van uw airconditioning is onophoudelijk aan het werk: hij verwijdert stof, vuil en pollen uit de lucht - tot 300 m3 buitenlucht per uur. Het is dan ook begrijpelijk dat het filter na een jaar vol zit en moet worden vervangen. Slecht onderhouden airco's hebben echter nog ergere gevolgen.

De verdamper van de airconditioning maakt deel uit van het ventilatiesysteem en bevindt zich onder het dashboard in een donkere en vochtige omgeving. Een ideale plaats voor bacteriën, schimmels en micro-organismen. Deze verwekkers komen via het ventilatiesysteem in het interieur van het voertuig. Bij gevoelige personen resulteert dit in allergische reacties - zoals niezen, hoesten en tranende ogen. Wacht met onderhoud daarom niet tot onaangename geurtjes u dramatisch op gevaren voor uw gezondheid opmerkzaam maken. Regelmatig desinfecteren van de verdamper lost het probleem op: alle verwekkers worden langdurig verwijderd en de airco blijft onschadelijk voor uw gezondheid.

Waarom verhoogt alleen een goed onderhouden airconditioning de veiligheid?

Als het in de auto heet is, wordt het lichaam sneller moe. Bovendien nemen reactiesnelheid en concentratie af. Airconditionings, die in de zomer voldoende koelen, kunnen daarbij nuttig zijn. Airconditionings kunnen de veiligheid echter alleen verhogen als zij goed functioneren. En daarvoor is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Net als in de winter, wanneer het inschakelen van de airco beslagen ruiten tegengaat. Zo heeft u altijd vrij zicht.- een onmisbare voorwaarde om in gevaarlijke situaties juist te kunnen reageren.

Waarom dient u het onderhoud alleen bij een vakkundige garage te laten uitvoeren?

Airconditionings zijn geavanceerde systemen. Voor onderhoud en reparaties zijn speciale test -, reparatie en servicegereedschappen noodzakelijk. Bovendien dient het personeel van de garage een speciale opleiding te hebben gevolgd en over uitgebreide kennis te beschikken. Alleen een vakkundige garage kan aan deze voorwaarden voldoen. Let daarom bij servicewerkzaamheden en reparaties aan uw airconditioning niet alleen op de prijs.

Waarom dient u ook 's zomers op het antivriesgehalte te letten?

Hoewel airconditioning en motorkoelsysteem twee gescheiden systemen zijn, beïnvloeden zij elkaar wel. Een ingeschakelde airconditioning vormt een extra belasting voor het koelsysteem van de motor waardoor de temperatuur van het koelwater stijgt. De additieven in het koudemiddel beschermen niet alleen tegen vorst, maar ook tegen oververhitting van de motor. Een juiste verhouding tussen water en antivries verhoogt het kookpunt van het koudemiddel tot boven 120°C. Een enorme vermogensreserve. Dit is vooral in de zomer van belang, wanneer airco en koelsysteem door de omgevingstemperatuur en lange vakantieritten sterk worden belast.

Daarom adviseren wij om bij de controle ook het koelsysteem te laten controleren.

Bespaar niet op de verkeerde dingen: ga naar de airco-check!

Waarom bespaart regelmatig onderhoud veel geld en zorgt u er bovendien voor dat de inruilwaarde van uw auto hoog blijft? De olie in, het koudemiddel smeert de compressor van de airconditioning. Een gebrek aan koudemiddel kan er dan ook toe leiden dat de compressor onvoldoende wordt gesmeerd, wat in het ergste geval een totale uitval van dit onderdeel veroorzaakt - met reparatiekosten tot maar liefst Eur 1.000,00. Onvoldoende koudemiddel verhoogt bovendien het brandstofverbruik, omdat de compressor vaker en langer moet werken om het Interieur te koelen - ook deze kosten kunt u besparen.

Gebruikte auto's met airconditioning hebben een hogere inruilwaarde. maar alleen als de airconditioning goed functioneert en bij warm weer niet alleen maar een, lauw Windje verspreid 'of zelfs geluiden maakt. Het geld dat u investeert in regelmatig onderhoud van de airconditioning verdient u meer dan terug.